Som en buffé…

En eftermiddag i augusti brukar jag bjuda hem mina studenter för att tillsammans kicka igång terminen. Vi pratar, umgås och kanske leker någon lek. Och så äter vi. Konceptet är detsamma varje år. Jag skriver “…vi äter tillsammans så ta med något till en lunchbuffé. Tänk medelhavstema.”
När alla kommer drar vi fram mängder av burkar och fat ur skåpen. Ugnen värms, frukt och grönsaker sköljs och skärs, förpackningar öppnas. Och så fylls skålar och fat. Och varje år blir jag lika förundrad! För av de små enkla påsar och paket varje student har med sig skapas nu ett färgsprakande buffébord som fullständigt flödar över i smak, doft och form. Och varje år säger studenterna “Wow! Vilken härlig lunch!”

Jag tänker att precis så här är det i livet! Vi bidrar alla till bufféer i de olika sammanhang som vi befinner oss i! Och kvaliteten på buffén är summan av det vi alla tar med oss. Rätt logiskt, eller hur?

Det är vi tillsammans som gör det och ensam är inte stark och vi ska inte ska förlita oss på “supermänniskor” som fixar skivan medan vi andra står vid sidan av och tittar på.
Vi har alla något att komma med till buffén. ALLA. Ibland kanske det känns som att man “bara” kommer med en burk oliver. Eller lite svartpeppar. Men tänk en medelhavsbuffé utan oliver?! Boring. Även det som kan kännas litet är viktigt i buffén. Så se inte ner på det du har att komma med! Det finns ingen som är som du och du har ett unikt bidrag till buffén med den du är och vad du har.

Jag tänker också på att vi i princip alltid har ett val vad vi ska bidra med. Att det kan vara både rädsla, lathet eller passivitet som hindrar oss från att bidra generöst. Vi kan så lätt tänka att det är någon annan som ska fixa arbetsmiljön på jobbet eller stämningen hemma. Men du och jag är ju med och fixar buffén! Och när vi “står där i affären” så kan vi ju välja vad vi ska ta med. Vi alla vill ju vara med och bygga något gott, så hur kan du och jag bidra till att vår buffé ska bli så strålande som möjligt?

I Soulful ser jag det lite som att Hasse och jag bjuder hem er, lägger duk på bordet och ställer fram skålar och fat. Och sen så kommer alla underbara körsångare och tömmer sina påsar och burkar i skålarna och vips så har vi måltiden som vi får avnjuta tillsammans! Varje person som kommer till körkvällarna bidrar med sig själv till att skapa buffén som ger liv, kraft och energi till oss alla som är där och sjunger, gråter och skrattar tillsammans. Och så går vi hem. Påfyllda och lite gladare. Stärkta av buffén.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

6 svar till ”Som en buffé…”

Lämna ett svar