Vad gör oss lyckliga?

Varje år görs det 10 000-tals studier om lycka och välmående. Samtidigt visar statistiken att många i västvärlden mår mentalt sämre och sämre; antalet personer som lider av depressioner ökar och bruket av antidepressiv medicin likaså.

“There is more to life than being happy”

Författaren och journalisten Emily Esfahani Smith har framfört ett mycket populärt TED-talk med temat ”Theres is more to life than being happy”. Hon menar att menar att vår kultur är besatt av att söka lycka. Men trots att vi lägger ner stora mängder energi och resurser på att vara lyckliga, landar många trots det i en känsla av tomhet och frustration.

Om du följde nyhetsrapporteringen från toppmötet i Davos 2019 kanske du snappade upp att Nya Zeelands premiärminister Jacinda Arden berättade om landets ”wellbeing budget” – ett nytt initiativ som ska vidga landets fokus bortom endast finansiella frågor, till välmåendet i landet inom olika sektorer. Ardern berättar att människor som ser på oss tänker att det går bra för Nya Zeeland, med låg arbetslöshet och hög tillväxt. ”Men vi har bland den högsta självmordsstatistoken bland unga i OECD-ländrena.” Redan i början av 70-talet tog Bhutan steget från att mäta ”bruttonationalprodukt” till ”bruttonationallycka”. Ett härligt begrepp tycker jag förresten!

Men vad är egentligen lycka? Vad gör oss lyckliga; får oss at må bra och känna oss ”nöjda” och glada?

”Lycka” dök upp som begrepp inom politiken först i slutet av 1700-talet. I USA:s konstitution formuleras ”the pursuit of happiness” – jakten efter lycka – som en rättighet och dessutom central, som en ny tanke. I boken ”Power, pleasure and profit” undersöker forskaren och författaren David Wooton hur vår uppfattning att lycka som en av våra främsta drivkrafter har utvecklats. Wooton beskriver  hur redan den engelske 1500-talsfilosofen Thomas Hobbe menade att människor hade blivit helt upptagna med jakten på lycka. Han konstaterade att det inte längre handlade om ”kontemplation i en klosterträdgård” eller att ”njuta sitt otium som en romare” utan att jaga framgång så att man genom att bli mäktigare, och rikare, får större tillgång till njutning än alla andra.

“Nu var det istället upp till individen själv att skapa sin identitet – vilket man till stor del uppnår genom inköp av prylar tjänster och upplevelser.”

Den franske filosofen och sociologen Lipovetsky reflekterar i sin bok ”Den paradoxala lyckan: essä om hyperskonsumtionssamhöllet” över det senaste århundraadets konsumtionsutveckling i västvärlden. Han belyser att det på 1950-talet blev möjligt för gemene man att köpa varor som tidigare endast varit tillgängliga för överklassen. På 1980-talet började ”hyperkonsumtionen” ta fart. Lipovetsky menar att konsumtion nu handlade mindre om social status men mer om känslor och identitet. Tidigare hade man fått en tillhörighet och identitet genom t ex religion, politik eller samhällsklass. Nu var det istället upp till individen själv att skapa sin identitet – vilket man till stor del uppnår genom inköp av prylar tjänster och upplevelser. ”I grunden handlar det om en konstant jakt efter känslor, kommunikation och bekräftelse, påhejat av sociala medier”. Lipovetsky menar att vi skapar en ”bevikelsekultur”. Då höga ideal gällande mat, familj, boende, nöjen, sex mm målas upp som tillgängliga för alla, skapar verkligheten en inflation i besvikelser, med oro och frustration som följd.

Så vad är lycka? Vad får oss att må bra?

Psykologen Stephen Ilardi berättar om den alarmerande av ökningen av personer som drabbas av depression i USA och hur han ville vara med och knäcka den trenden. Samtidigt såg han hur depression verkade vara ett problem främst i västvärlden och hur kulturer i andra delar av världen, där de på många sätt lever under tuffare omständigeter än oss i väst, hade mycket liten grad av depression bland sin befolkning. Tillsammans med sitt team identifierade han sex områden som är centrala för att må bra mentalt:

  1. Fysisk aktivitet
  2. Omega 3 och 6 fettsyror
  3. Solljus
  4. Hälsosam sömn
  5. Aktiviteter som hjälper en att inte grubbla
  6. Goda relationer

Emily Esfahani Smith beskriver i sin bok ”Power of meaning – the true road to happiness” hur upplevelsen av ”mening” är mycket mer tillfredsställande än jakten på personlig lycka genom yttre attribut som karriär, resor och pengar.

Jag tänkte att vi här på bloggen ska titta lite närmare på hur både Ilardis och Esfahani Smiths tankar och teorier om vad som gör oss lyckliga och välmående. Kanske till och med prova på. So stay tuned!


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar