Kickstarta förändring i ditt liv; tre enkla steg som hjälper dig att komma igång

Jag hade egentligen inte tid att lägga en eftermiddag på en workshop. Men när inbjudan till ”Business 2019 – Workshop för att gå från vision till verklighet” damp ner i mejlkorgen från min vän och coachkollega Malin kände jag instinktivt i magen att det här var något som jag skulle prioritera. Och tur var väl det! Jag seglade som på små moln till Stockholms Södra, efter fem roliga och utmanande timmar på Villa Ludvigsberg med omnejd.

Workshopen handlade alltså om att identifiera vart man är på väg (eller vart man önskar att man vore på väg), våga formulera och beskriva det tydligare samt börja definiera vilka steg man behöver för att komma dit. Och utgångspunkten var våra personliga styrkor, utifrån Gallups ”Strengthfindertest”. Så befriande att utgå från att identifiera och bygga på sina positiva sidor, istället för att hela tiden försöka ”täppa till sina hål”!

Så om vi nu vill röra oss mot något annat – privat eller proffessionellt, vad gäller hälsa, familj, relationer, nya karriäristeg, eller något annat – hur kommer vi igång? Hur kommer vi över huvudtaget fram till en vision? Här kommer några tankar som jag plockade med mig från workshopen:

1. Vi är skapare. Tänk på en resa som du har åkt på. Om jag får gissa så antar jag att du eller någon annan fick idén om att ni skulle resa iväg. Den där tanken släppte du inte, utan du började utveckla den. Specifikt resmål, hur du skulle ta dig dit, vad du skulle göra. Längden på resan, kanske ett par platser du särskilt ville besöka, personer du ville möta och aktiviteter du ville hinna med. Man kan säga att du skapade resan inne i ditt huvud innan den blev verklighet. Och att ”resan i din tanke” var en förutsättning för att den verkliga resan skulle bli av. På samma sätt är det med förändringar och rörelse i våra liv.  Det börjar med en känsla eller en tanke. Och där har vi en möjlighet att suga tag i den känslan eller tanken och utveckla den, måla en större bild, drömma en större dröm. Vi liksom skapar en önskad verklighet i vår hjärna som är ”förlagan” och förutsättningen för beslut som vi ska fatta i verkligheten. Precis som med resan.

2. Måla tydliga bilder. När vi gör dessa ”mentala skapelser” av vart vi vill röra oss behöver vi tänka i bilder. Gärna så detaljerade och färgrika som möjligt. Hjärnan ”gillar” nämligen bilder! Såväl vårt intellekt som vår känsla aktiveras och inspireras av bilder. Och vi behöver engagera såväl vår tanke som vår känsla på resan mot nya mål och alla de utmaningar de innebär. Minnesexperten Mattias Ribbing (som bl a tog silvermedalj under Minnes-VM(!) i London 2012) menar att hjärnan hanterar bilder på ett helt annat sätt än ord eller siffror. Ett tips är att göra en ”vision-board”. Klipp ut bilder ur tidningar som symboliserar dina drömmar, skriv ner ord på lappar. Fäst alltihop på din tavla. Hur vill du att dina relationer ska se ut? Vad vill du jobba med? Hur känner du dig när du framgångsrikt leder nästa projekt på jobbet? Hur ser en vardagskväll i ”ditt nya liv”ut? Sätt upp vision-boarden på en plats där du ser den ofta och därmed kan tänja din tanke och ditt hjärta att röra sig utanför det du har just nu.

3. Ditt ja behöver vara starkare än ditt nej. Ge mer näring åt dina drömmar än dina tvivel. Odla längtan och övertygelsen om din nya verklighet så stark, att viljan att nå dit blir starkare än rädslan för att misslyckas. Det skapar ett mod, energi och riktning som vi behöver för förändring. För att trampa nya stigar är utmamande. Och det finns en massa saker som faktiskt kan stå i vägen. Vi ska inte förneka hindren och låtsas som att de inte finns. Men vi ska stärka vår dröm så mycket att vi har kraften att ta nya tag när vi misslyckas, forcera hinder som står i vägen och orka fortsätta att se vår målbild trots att verkligheten just nu inte ser ut som vi önskar.

När man är klar över VART man är på väg är det dags att planera HUR man tar sig dit. Det gör man ju genom att planera; sätta upp korta och långa mål (gärna SMARTTa), göra en handlingsplan, följa upp osv. Något som många av oss är vana vid att göra i jobbet men kanske missar privat… Det är dock innehåll för en annan bloggpost, jag lovar att återkomma till detta ämne vid ett senare tillfälle!

Tills dess; våga fånga upp din längtan. Välj att fortsätta att tänka de där tankarna som kanske känns lite obekvämt stora och roliga Skapa nya bilder och förväntningar på att förändring är möjlig! Och våga gå.

Är glad och nöjd över att jag tog mig tid den här eftermiddagen till att fokusera på att visioners och planera. Intresserad av lärande som jag är, så funderade jag lite på vad det var som gjorde den här workshopen så bra? Vad var det som fick Excellera-gruppens workshop att sticka ut?

Variationen och blandningen! Blandningen  av tanke, upplevelse, strategi, logik och magkänsla. Workshoppen var såväl en erfarenhet i kroppen och själen som en stretch för tanken och kreativiteten. Vi visionerade, delade våra drömmar, la upp strategier och gjorde handlingsplaner.
Och så Malin och Eva-Kristin som ledde oss under eftermiddagen! Det slog mig ganska snart efter att vi hade satt igång att de här två kvinnorna hade en skön värme och ett personligt anslag som fick mig att känna mig modig att ta fram mitt bästa jag och mina största (?) i alla fall stora, drömmar.

Tack Malin Myrin och Eva-Kristin Öhman för att ni hjälpte mig att måla skarpare konturer och samla större mod. Och till dig som vill sträcka dig mot nya horisonter; den här workshopen rekommenderar jag varmt.
To be continued!


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar