Körsångens hälsoeffekter – kände du till detta?

Att sjunga i kör verkar vara rena mirakelmedicinen!

Nog för att jag vet hur glad och energisk man känner sig efter ett körrep. Och att körsångare efter körövningar utbrustit ”Åh, det här är som en blandning av mindfullness, träning och yoga” eller ”Vilken tur att jag gick hit, jag orkade egentligen inte, men jag får alltid lika mycket energi av de här körrepen!”

Men när jag tittat närmare på vilka effekter körsång har på den mentala och fysiska hälsan blir jag ändå häpen. Studier visar nämligen att körsång gör oss gladare, friskare, smartare och mer generösa. Och mycket mer!

Kolla in detta:

  • Mer glädje och harmoni.  Många känner till att ”må-bra-hormonet” ” endorfin utsöndras när man tränar, skrattar eller äter choklad. Nu har forskare sett att endorfinnivåera stiger även under körsång! Även nivåerna av serotonin och dopamin (som aktiverar hjärnans belöningssystemökar) ökar under körsång, vilket gör att man överlag känner större välmående, tillfredsställelse och glädje i livet.
  • Stärkt immunförsvar. Endorfinerna som utsöndras vid körsång får oss inte bara att känna oss gladare – de stärker immunförsvaret och ökar kroppens förmåga att läka.  Forskare har upptäckt att personer med goda sociala nätverk mår fysiskt bättre och att det t o m har större hälsoeffekter att känna tillhörighet och utveckla sina relationer än att sluta röka! Även om man inte lär känna alla personer man sjunger med så bidrar det till att man upplever tillhörighet och sammanhang. Hormonet oxytocin, som ökar vår känsla av tillit och kärlek till andra, ökar.
  • Mindre stress. Studier visar att en timmes körsång kraftigt sänker nivåerna av kortisol i blodet. Kortisol är ett hormon som livsnödvändigt i icke-stressade situationer, då det bland annat håller blodtrycket på en jämn nivå, men i förhöjd dos är kortisolet skadligt för hjärnan och ökad fetma, ångestsyndrom och depression är relaterade till förhöjt kortisolvärde.
  • Bättre fungerande hjärna. Forskare inom neurovetenskapen har sett att ”musikrelaterade minnen” engagerar ett bredare spektrum av nervbanor än andra typer av minnen. Man har även sett att sångare har fler kopplingar mellan höger och vänster hjärnhalva än personer som inte sjunger. Att memorera texter (vänster hjärnhalva) och melodier (höger hjärnhalva) stärker synapserna där impulserna i hjärnan färdas, vilket gör att vi smörjer hjärnan och håller den välfungerande! Forskning har på senare tid visat att hjärnan är plastisk, alltså att den är formbar. Det betyder att vi kan påverka hjärnans utveckling och funktion, hur nervbanorna och kopplingarna ser ut, genom olika former av träning och stimulans.
  • Ökad altruism. Altruism är ingen ledsjukdom (vilket jag tycker att det låter som) utan ”kärlek till nästan”. På Wikipedia står det: ”altruism  – medmänsklighet, oegennytta, osjälviskhet – (motsats till egoism), är att hjälpa andra utan att önska något i motprestation.”  Den förundran vi känner musicerar och tillsammans gör något riktigt bra, förstärks ytterligare när vi sjunger tillsammans i kör. Den här förundran bidrar till att vi får en ökad känsla av altruism – vår världsbild vidgas från jag, mig och mitt till vi, oss, och vårt; en känsla av kärlek för mänskligheten och världen. Personer som upplever en sådan förundran – alltså bl a körsångare, visar sig vara mer generösa och hjälpsamma mot andra. Även de sänkta nivåerna av kortisol, som jag skrev om tidigare, påverkar minnet positivt, eftersom det påverkar minnesbildningen negativt när vi under långa perioder har ökade kortisolnivåer i kroppen.
  • Starkare kropp. Sång är en typ av ”work-out”! När man sjunger i kör djupandas man, på ett liknande sätt som i meditation eller träning. vilket stärker andningsapparaten och hjärtat. Blodflödet och syresättning i kroppen ökar, vilket får många positiva effekter, inte minst att man tänker klarare.

Så att sjunga i kör är rena lyckopillret! Tur att det är så enkelt och roligt att hålla sig gladare, friskare, smartare och mer generös!


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar